Önkormányzati Hivatali Portál

ZALALÖVŐ.HU

VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2020.09.24., csütörtök - Gellért,Mercédesz

Kéményseprés!

HIRDETMÉNY!

 

A BELÜGYMINISZTÉRIUM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja értesíti Zalalövő város lakosságát a 2020. évi kéményseprőipari sormunka ütemtervéről.

 

A településen a sormunka elvégzésének tervezett ideje:

 

2020.09.01.-2020. 09.30.

 

 

Megyénk teljes területén, minden településen a lakossági tulajdonú ingatlanok és a társasházak égéstermék-elvezetőinek rendszeres felülvizsgálatát a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének szakemberei végzik el. Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása.

Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, még sokan nem ismerik a szabályokat, ezért segítünk az eligazodásban.

 

A kéményseprők szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van.

 

Mi a dolga az embereknek, attól függően, hogy melyik kategóriába tartozik?

 

  • Aki családi házban él és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, annak a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázkészüléket kétévente megnézetni szakemberrel.

 

Az időpont egyeztetését a következő linken http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat, vagy a 1818-as telefonszámon, a 9-es, 1-es melléken lehet kezdeményezni.

 

  • Abban az esetben, ha családi házban gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell ellenőriztetni és ezért fizetni is kell. A http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/hirek/tajekoztato/35 linken, a település megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek egyikétől meg kell rendelni a munkát.

 

  • Aki társasházban él és oda nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő és két időpontot ajánl, amelyben ingyen elvégzi az ellenőrzést.

 

  • Aki pedig társasházban él, de lakásában gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz kijön a kéményseprő megrendelés nélkül, de pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a társasház gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie.

 

A tűzmegelőzés és a szén-monoxid mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfelet illeti meg. Ha a tanúsítványon szerepel hibakód, arról szóbeli tájékoztatást is kell kapni, a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

 

Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét.

 

 

Zalalövő, 2020. 08.25.

 

 

  Kovács Ildikó

       jegyző