Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.09.22., péntek - Móric

Hirdetmény - háztáji sertésállomány felmérése

A Zala Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya tájékoztatta Hivatalunka, hogy hazánkban jelen van az afrikai sertéspestis (ASP), amely a házi sertésállományt és vaddisznóállományt érintő vírusos megbetegedés.

A kialakult betegség nem kezelhető, jelenleg vakcinázással nem megelőzhető, így egyetlen védekezési mód a járvány terjedésének lassítására és a betegség széles körű elterjedésének megakadályozására az előírt járványügyi szabályok, korlátozások és bevezetett intézkedések teljes körű betartása és betartatása. Megyénkben a betegség eddig sem a fogékony vadállományban, sem a fogékony házi sertés állományban nem került megállapításra, ugyanakkor 2019. december 19-e óta Zala megye is közepes kockázatú besorolást kapott, ami együtt járt megyénkben is számos járványügyi intézkedés bevezetésével.

 

Az Agrárminisztérium ÉFHÁT/153/2022. számú, ,,A HFAA ASP audit megállapításai alapján hozott utasítások, intézkedési tervek” tárgyú levélben DR. Bognár Lajos országos főállatorvos - hazánk sertéságazata gazdasági súlyának megóvása, az EU-s piacokra való kiszállítás megtiltásának elkerülése érdekében – az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozására hozott járványügyi intézkedései között elrendelte a kis-és nagylétszámú sertéstelepek összeírását.

A feladat végrehajtásához – a hatósági állomány-létszám csekély volta miatt szükség van a megyei sertés ENAR kapcsolattartó állatorvosok közreműködésére is. Ugyan az Országos Járványügyi Központ (OJK) vezetője és Országos Főállatorvos engedélyezte a szolgáltató állatorvosok bevonását is közepes kockázatú területeken lévő kislétszámú házisertés tartók ellenőrzésébe, de a rendelkezésre álló idő rövidsége és a teljesítendő feladat nagysága miatt szükség van sz összefogásra és az összehangolt együttműködésre!

 

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2022. augusztus 15. - 2022. október 31. közötti időszakban az állategészségügyi szolgálat munkatársai által felmérésre kerül a háztáji sertésállomány!

 

Kérem, ha Zalalövő, Csöde és Keménfa települések vonatkozásában Ön rendelkezik olyan adatokkal, amely a végrehajtást segíti (sertéstartó neve, címe, elérhetősége), kérem, hogy ezen adatokat szíveskedjék Hivatalunkhoz megküldeni az pmhivatal@zalalovo.hu e-mail címre 2022. augusztus 9-ig!

 

Segítő együttműködését előre is köszönöm!

 

Zalalövő, 2022.08.05.

                                                                                                      Kovács Ildikó

                                                                                                            jegyző  Hirdetmény