Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz

Hirdetmény Zajkeltés és Ebtartás

H i r d e t m é n y

a vasárnapi zajkeltő munkavégzés és az ebtartás

közösség által elfogadható gyakorlatáról

 

A lakosság által a ház körül végzett szezonális zajkeltő munkák miatt folyamatosan érkeznek jelzések hivatalunkhoz. Mindezek miatt a közösségi együttélés alapvető normájaként szeretném kérni a lakosságot, hogy a fűnyírást és az egyéb szükséges zajkeltő tevékenységet igyekezzenek hétfő-szombat időszakban megoldani. Ha a szokásostól eltérő munkahelyi munkaidőbeosztás ezt nem teszi lehetővé, kérem, hogy legkésőbb vasárnap 1300 órakor szíveskedjenek az otthoni munkákat befejezni.

 

Ugyancsak problémát vet fel az ebtartás gyakorlata. Kérem az ebtartókat, kutyáikról oly módon gondoskodjanak, hogy az megfeleljen az alább részletezett jogszabályi elvárásoknak, továbbá az állat közelében élő lakóknak ne okozzon a szükségesnél nagyobb zaj-, szag- és hangártalommal járó kellemetlenséget. Ez különösen azokban a napokban lesz fontos, amikor a meleg miatt éjszakai szellőztetésre van szükség a lakóházaknál.

 

Az ebtartás főbb szabályai tehát: (forrás: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/av-ebtartas)

 

  • Kistestű kutyát (20 kg-ig) legalább 10, közepes testűt (20-40 kg-ig) 15, nagytestűt (40 kg felett) 20 m²-es területen kell tartani (ez a rendelkezés nem terjed ki az állatmenhelyekre, valamint a hatósági megfigyelés alá vont ebek tartására).
  • Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m² akadálytalanul használható területet kell biztosítani (nem számít csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok 6 hetes koráig).
  • Tilos a kutyát állandó jelleggel kikötve tartani. A hat hónaposnál fiatalabb ebet nem szabad tartósan kikötni (2016. január elsejétől ez a szabály minden eb tartására kiterjed.)
  • Kistestű kutyát legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 m-es eszközzel szabad tartósan kikötni. Amennyiben az eb futólánccal (vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel) van kikötve, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél.
  • Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

 

Kérek minden polgártársunkat, hogy a közösség érdekében (továbbá a személyes kapcsolatokat megmérgező jogviták elkerülése érdekében) a zajkeltő és az ebtartási tevékenységében szíveskedjen önmérsékletet tanúsítani.

 

 

Zalalövő, 2018. június 22.

 

Pintér Antal

polgármester