Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

Járványügyi változások 2020. június 18-tól!

Járványügyi változások 2020. június 18-tól!

Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség.
A járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát.

✅A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat.
✅A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.
✅A vendéglátó üzlet benti részeiben – ahol a vendégek is tartózkodnak – a dolgozóknak maszkban, vagy maszkot helyettesítő eszközben kell lenniük.
✅Az üzletek, vendéglátóhelyek, szálláshelyek, mozik, színházak, uszodák, fürdők stb. korlátozás nélkül nyitva lehetnek.
✅Az ingyenes parkolást július 1-ig biztosítja a kormány valamennyi településen.
✅500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.
✅Újraindultak az egészségügyi ellátások.
✅Már látogathatóak azok a szociális intézményekben (pl. idősotthonokban) élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt.
✅A kórházakban sincs már érvényben a látogatási tilalom, az csak a koronavírus-fertőzéssel érintett osztályokon marad életben.
✅Több a magyar családokat és a gazdaság talpra állását segítő átmeneti intézkedés életben marad. Pl. az év végig életben marad a hitelmoratórium.
✅A járványügyi készültség alatt is működik az Operatív Törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét.
✅A bármely országból Magyarországra hazatérő magyar állampolgárok immár hatósági házi karantén elrendelése nélkül beutazhatnak.
✅Megszűnt az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, a katonák, a kormánytisztviselők kiutazási tilalma.
✅Ha valaki külföldre utazik, akkor javasoljuk, hogy tájékozódjon a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról.

Továbbra is kérem, és megköszönöm együttműködésüket!

Gyarmati Antal
polgármester