Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.06.08., csütörtök - Medárd

Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása, kéményseprés tervezett időpontja

HIRDETMÉNY!

 

A Zalalövői Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője értesíti Zalalövő város lakosságát a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívásáról:

 

Az elmúlt időszakban egyre emelkedik a kéménytüzek száma Zala megyében, ahol 2021-ben 143 lakástűz keletkezett, melyek során hárman vesztették életüket. A tűzoltók ezen kívül mintegy 50 esetben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét az ingatlanokban.

 

A fűtési szezonban sokat tehet saját, és családja biztonsága érdekében, ha szilárd tüzelésű fűtőberendezésében csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz fával fűt! Légszáraz az a fa, aminek 20 százalék alatti a nedvességtartalma. Ezt a legkönnyebben úgy érheti el, ha a tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tárolja másfél - két évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék, vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék (faforgács, brikett stb.).

 

Helyesen fűt akkor, ha egyszerre nem rak sok fát a tűzre, és a begyújtásnál kerüli a színes papírokat, újságokat! Nem nedves fával fűt! A nedves fa eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódó kátrány pedig kéménytűzhöz vezethet! Nem dob a tűzre szemetet, például textíliákat, műanyagot, háztartási hulladékot! Ha ezt teszi, akkor nem csak a környezetét szennyezi, hanem életveszélyes állapotokat idézhet elő otthonában. Ezzel ugyanis tüzelőberendezése idő előtt tönkremehet, ráadásul a szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkezhetnek! Emellett növekszik a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét, a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi!

 

Évente legalább egyszer ellenőrizteti kéményét és tüzelőberendezését szakemberrel! A kéményseprői szolgáltatás INGYENES, ha otthonába nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet.

A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyeztet vele a 1818-as számon, vagy interneten keresztül! beszerez egy füst-, valamint szén-monoxid-érzékelőt! Ezek az eszközök évente több száz ember életét mentik meg Magyarországon, így Zala megyében is azzal, hogy idejekorán felhívják a lakástulajdonosok figyelmét a problémára!

 

A településen a sormunka elvégzésének tervezett ideje, amiről kellő időben részletesen tájékoztatni fogjuk a lakosságot:

2022. 05.01-2022.05.31.

 

Baj esetén azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

 

Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét.

 

Zalalövő, 2022. január 21.

 

                                                         Tisztelettel:

                                                                                                       Kovács Ildikó

                                                                                                             jegyző