Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.11.30., csütörtök - András, Andor

LAKÁSTÜZEK ÉS SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása

A LAKÁSTÜZEK ÉS SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉSEK MEGELŐZÉSÉRE

Két hónap leforgása alatt közel tíz  személyt  kellett  kórházba  szállítani  szén-monoxid-mérgezés miatt Zalában. Emiatt már többször, nyomatékosan kértük a lakosságot arra, hogy  a  fűtési  szezonban legyen minden nyitott égésterű  gázkészüléket  alkalmazó  ingatlan  elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-és/vagy a füstérzékelő készülék. Ezek a berendezések hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel már nagyon hamar figyelmeztetni tudnak a veszélyre! A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája*. Emellett elérhető természetesen azoknak az érzékelőknek a listája is, amik megbuktak  az  ellenőrzéseken.  Felhívjuk  a  figyelmet, hogy ezeket semmiképpen ne használják!**

 

A szén-monoxid, mint mérgező gáz a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe.

 

A tüzelő és fűtőberendezések számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg. Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem  elég  kinyitni  az  ajtót  vagy  az  ablakot,  egy  résszellőzőt  kell  beszereltetni  az  ablakba, a jtókba . A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni! Emellett időszakosan és rendszeresen felül kell vizsgáltatni szakemberrel a gázkészülékeket, kályhákat, kazánokat és a kéményeket.

 

Magyarországon ebben az évben több, mint százan vesztették  életüket  lakástűz következtében. Zalában pedig 2020 októbere óta már két ember életét követelte lakástűz. A lakástüzekkel összefüggő halálesetek elkerülésének egyik legegyszerűbb módja a füstérzékelő készülék beszerezése. Legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztették életüket, hanem füstmérgezést szenvedtek.

 

A pandémia, valamint az ünnepek miatt egyre többet tartózkodunk otthonainkban . Éppen ezért veszélyeket rejt magában emellett az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a  tüzelő,  fűtő  berendezés  helyes begyújtására * * * és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó),  amik tűzgyújtásra alkalmasak!

 

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó  készüléket  elhelyezni.  A  keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra. Fontos továbbá, ha  bajt  észlelünk,  azonnal  hívjuk  a  1 12 -e s segélyhívót és kérjük a tűzoltók segítségét!

 

* https://katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2020-09/72575.pdf

** https://katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2020-09/72574.pdf

*** http://www.futsokosankampany.hu/a-helyes-tuzrakas-modja