Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.04.24., szerda - György

Sütőolaj Gyűjtési Pont

Hirdetmény!

 

Zalalövő Város Önkormányzata is elkötelezett a környezetünk védelme iránt, melynek során igyekszünk minél több olyan lehetőséget megragadni, ami ezt a célt szolgálja. Önkormányzatunk ezért úgy döntött, hogy csatlakozik a Biotrans Kft. ingyenes környezetvédelmi rendszeréhez, melynek keretében Zalalövőn két helyszínen lakossági használt sütőolaj/zsiradék (étolaj, zsír) gyűjtési pont indult 2021.02.08-i kezdettel. Az egyenként 240 literes sárga műanyag gyűjtők megtalálhatók az önkormányzati hivatal (Szabadság tér 1.) belső udvarán, illetve a Zalalövői Borostyán Óvoda és Mini Bölcsődénél (Deák F. u. 5-7.).

A háztartásokból kikerülő sütőolaj jelentős része sajnos a csatornahálózatba kerül, ezzel súlyos szennyezéseket okozva. Egyetlen liter használt sütőolaj 1 millió liter ivóvizet is képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A szelektív gyűjtési rendszer hozzájárul, hogy a település csatornahálózatát és szennyvíztisztítóját mentesítse a szennyező anyagoktól.

Az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül és a feldolgozás során bioetanol készül belőle. A használt sütőolajat és/vagy zsiradékot kérjük kizárólag zárt műanyag flakonban (lehetőleg eredeti PET-palackban) vagy óvatosan behelyezett befőttesüvegben tegyék az erre a célra telepített gyűjtőbe úgy, hogy az ne folyhasson ki.  A cég minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad az akcióban résztvevő Zalalövői Városszépítő és Környezetvédő Egyesületnek, amelyből kültéri hulladékgyűjtők beszerzése fog megvalósulni.

 

Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy környezetünk megóvása érdekében éljenek a lehetőséggel!

 

Zalalövő, 2021. február 12.

Tisztelettel:

Gyarmati Antal

polgármester