Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

Tájékoztató a Gondosóra programról

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy a felhasználók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket!

Mi az a Gondosóra program?

Mindig jelen lenni az idős emberek életében néha erőn felüli feladat. A Gondosóra program olyan digitális megoldást nyújt, amelynek segítségével a gondoskodás, törődés úgy is megvalósulhat, ha a családtagok egymástól távol vannak.

A Gondosóra egy idősgondozási program, ami egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, barát vagy akár szociális gondozó) bevonásával működik. Nagy segítséget jelenthet azoknak, akik használják az eszközt, és megnyugvást a hozzátartozóiknak is, akik tudják, hogy a segítség mindig egy gombnyomással elérhető.

Hogy működik?

A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek a Diszpécserközponttal, ahol képzett szakemberek igyekeznek segíteni a felmerülő problémákban. Amennyiben a diszpécserek – lehetőség szerint a Gondosórán keresztül jelzést leadó ügyféllel egyetértésben – úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása a kontaktszemély beavatkozását igényli, úgy a diszpécser felveszi vele a kapcsolatot.

A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Ám sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

Akinek segítségre van szüksége az igénylésben, kérem keresse Orbán Ildikó gondozót (+36-30/719-7276), a Zalamenti és Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézményben!

Kérem éljenek a lehetőséggel az egyedül élők, kérjék egyedül élő szüleiknek a fiatalok, az idősek biztonsága érdekében!

Gyarmati Antal
polgármester