Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.05.26., vasárnap - Fülöp, Evelin

"Salla" Művelődési Központ és Könyvtár

Cím: 8999 Zalalövő, Szabadság tér 2.
Telefon: +36-92/371-004
Telefax: +36-92/371-004
E-mail: mkk kukac zalalovo pont hu
Weboldalak http://www.sallamkk.hu
http://www.sallakonyvtar.hu
Fenntartó: Zalalövő Város Önkormányzata
Vezető: Lukács Andrea igazgató

 

Leírás:

A város központjában elhelyezkedő Zalalövői Művelődési Ház 1965-66-ban épült. Helyet kapott benne az "Alkotmány Filmszínház" és a Községi Könyvtár is.

 

Az eltelt évek során jelentős változáson ment át. 1990-ben a három intézmény egy intézménybe integrálódott, Nagyközségi Művelődési Ház és Könyvtár néven működött tovább. 1995-96-ban a magas tető megépítése, majd a 2002-ben történt tetőtéri beépítése során jelentős külső és belső változáson ment át. Az új arculat már modernebb és színvonalasabb rendezvények lebonyolítását tette lehetővé, továbbá a 2000 évi városi rangra emelt településen Városi Művelődési Ház és Könyvtár néven már egy modern intézményként végezhette tevékenységét. A galérián állandó jelleggel lehetőség nyílt a városban és környékén élő amatőr művészek kiállításainak megrendezésére.

 

Az intézményben dolgozók tevékenységük során mindig nagy hangsúly fektetettek a hagyományok ápolására, a néptánc oktatásra. Már az 1950-es évektől folyamatosan működött valamilyen szinten tánccsoport településünkön. Az intézmény 1991 óta foglalkozott gyermekek néptánc oktatásával iskolarendszeren kívül a néptánc együttes utánpótlása érdekében. Az oktatás célja az ifjúság összefogása és az anyanyelvi kultúra, népzene, néptánc megismertetése és megszerettetése volt. Később a külföldi kapcsolatok kiépítése után lehetőség nyílt az országhatáron kívüli fellépésekre, más ország kulturális hagyományainak megismerésére.

1996-ban indult útjára a modern tánc, jazz balett szakkör, mely két csoportban kezdte meg a munkáját.

Ezen csoportok sikeres működése után alakult a művészeti iskola, a 2001/2002-es tanévtől néptánc tanszakon, a 2003/2004-es tanévtől már modern tánc tanszakon is. Az intézmény ekkor vette fel a „Salla” Művelődési Központ és Alapfokú Művészeti Iskola nevet. A csoportok száma az évek során folyamatosan bővült, a helyi rendezvények műsorát gazdagították fellépésükkel.

Az alapfokú művészeti iskola 2013. január 1-től a törvényi változások miatt kikerült az intézmény fenntartása alól. A továbbiakban a helyi általános iskola keretein belül folyik tovább az oktatás, de a próbatermeket továbbra is az intézmény biztosítja az iskolások számára.

 

2013 januárjától az intézmény neve: „Salla” Művelődési Központ és Könyvtár.

Az intézmény központi szerepet tölt be a település kulturális életében. Az intézmény minden korosztály számára az érdeklődési körének megfelelő szabadidős, szórakozási, művelődési és közösségi lehetőségeket kínál (nyugdíjas klub, Baba-mama klub, női torna, színjátszó csoportok, Salla néptánc csoport stb.)

Könyvtárunk több mint huszonötezres könyvállományával és különböző könyvtári rendezvényekkel várja látogatóit. Továbbá könyvtári levelezős játékokat működtet történelmi, mese- és mondaíró, és rajz témakörökben, melyek már több éves múltra tekintenek vissza. Az évek során több, mint 300 írás, valamint 500 rajz került bemutatásra. Számos hagyományőrző, szórakoztató rendezvényt szervezünk: játszóházak, kiállítások, rönkhúzás, Farsangoló, Irodalmi Szalon, bábszínház, író-olvasó találkozók, borverseny, Túl az Óperencián…” színjátszó találkozó, Szent Iván éji rendezvény, Salla Rocky Kupa, Murci fesztivál, Zala Menti Napok, Néptánc Gála, stb. Munkánk során szoros kapcsolatban vagyunk a helyi civil szervezetekkel, a város oktatási intézményeivel (óvoda, iskola), mely során segítjük egymás rendezvényeit.

Az intézmény működteti a Tájházat (XIX. századi parasztház) és a Salla kiállítóhelyet (római kori leletek, romkert), és biztosítja a látogatók számára a kiállítóhelyek megtekintését.

 

Feladatok:

-közművelődési feladatok

-közgyűjteményi feladatok

-múzeumi Tájház, Salla Kiállítóhely működtetése

-Városi TV műsorainak készítéséhez segítségnyújtás