Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.11.30., csütörtök - András, Andor

Idősek Napja 2023 - frissítve

Tisztelt Zalalövői Szépkorúak!

Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket az idősek világnapja alkalmából!

E különleges alkalom minden évben arra szolgál, hogy méltassuk és tisztelettel adózzunk az értékes tapasztalatokkal és bölcsességgel rendelkező időseknek, akik hosszú éveken át építették és formálták közösségünket.

Az idősek élete példa lehet mindannyiunk számára. A hosszú évek során felhalmozott tudásuk, történeteik gazdagsága és a kitartás, amivel küzdöttek az élet kihívásaival, mind-mind inspirálóak. Büszkék vagyunk Önökre, arra, hogy közöttünk élnek, és hálásak vagyunk mindazért, amit közösségünkért tettek és tesznek!

Köszönettel tartozunk Önöknek, hogy verítékükkel, könnyeikkel, szorgalmas munkájukkal, áldozataikkal a nehéz időkben megteremtették és biztosították nekünk, fiatalabbaknak, gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassunk, dolgozhassunk, ha eljön az idő, a nyomdokukba léphessünk.

Engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat arra is, hogy megköszönjem mindazok erőfeszítéseit, akik gondoskodnak az idősekről, és segítenek nekik, hogy akár rosszabb egészségi állapotban is méltósággal éljenek. Köszönöm szépen településünk nevében a szociális intézmény dolgozóinak, tanyagondnokunknak a lelkiismeretes tevékenységüket, illetve a más intézményekben segítő szakemberek és a civil szervezetek munkáját!

Az idősek világnapját először 1991-ben rendezték meg az ENSZ kezdeményezésére, és azóta minden évben október 1-jén tartják. Célja, hogy felhívja a figyelmet az idős emberek tiszteletének és elismerésének fontosságára. Az időskorúak sokféle területen játszanak fontos szerepet a társadalomban: többek között a családban, a munkaerőpiacon, a közösségekben és a kulturális életben. Különleges igényeik lehetnek az egészségügyi ellátás, a szociális támogatások és az általános jólét terén. Az idősek világnapja lehetőséget teremt ezeknek az igényeknek a felismerésére és megvitatására. A világnap arra ösztönöz, hogy a közösségek együttműködjenek az időskorúak életkörülményeinek javítása érdekében. Emlékeztet mindannyiunkat, hogy elismerjük és megbecsülésünket fejezzük ki az idősek sokrétű hozzájárulásáért a világ működéséhez, és felhívja a figyelmet arra, hogy minden korosztály fontos része a társadalom szövetének.

Az idősek életminőségének javítását és a méltó körülmények biztosítását fontos feladatként kezeljük az önkormányzatnál. Célunk az, hogy segítsünk Önöknek megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek révén aktív részesei lehetnek közösségünknek, és élvezhetik az élet minden szépségét. Idősek klubja működik a szociális intézményben, Nyugdíjas Klub a művelődési központban, melyek lehetővé teszik, hogy aktívabbá váljanak a helyi közösség életében, és építsék társas kapcsolataikat.

Az idősek könnyebb mozgásának érdekében a tanyagondnoki szolgálat nyújt segítséget az arra rászorulóknak, akik a városközponttól távolabb élnek.

Az egészségügyben 2020. év elejétől – a covid időszak kivételével -, megszerveztük a vérvételt, mellyel szintén az idősek számára nyújtunk segítséget.

Kedves Szépkorúak!

Biztos vagyok benne, hogy sokan jól ismerik a világhírű svéd filmrendezőt, Ingmar Bergmant, az ő szavai jól kifejezik, miért nem szabad soha alábecsülni az időseket: „Az öregkor hasonlít a hegymászáshoz. Minél magasabbra hágsz, annál fáradtabb vagy, nehezebben kapsz levegőt. De sokkal jobban átlátod a dolgokat.” Pontosan így gondolom én is. Az öregkor tapasztalatát, bölcsességét büntetlenül figyelmen kívül senki sem hagyhatja! Biztatom tehát Önöket, hogy vegyenek részt minél többször a közösség életében, osszák meg velünk tudásukat, tapasztalatukat, és higgyék el, pontosan úgy, ahogy mi számítunk magukra, úgy számíthatnak Önök is ránk!

Az Idősek Napja nem lehet soha csak egynapos ünnep!

Az idősek megbecsülését, a velük való törődést szívünkből fakadó kötelességünknek tartjuk életünk során. És minden minőségünkben: gyerekként, szülőként, nagyszülőként, szakemberként, és közemberként.

Kívánok önkormányzatunk és intézményeink nevében mindannyiuknak jó erőt, egészséget, sok boldogságot, és még megannyi szép ünnepet szeretteik körében.

                                                          Gyarmati Antal

                                                            polgármester