Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.05.26., vasárnap - Fülöp, Evelin

Március 15. Ünnepi megemlékezés - Frissítve

A március 15-i ünnepi megemlékezésen a Zalalövői Általános Iskola és AMI hatodik osztályos tanulói fejezték ki tiszteletüket, és adtak ünnepi műsort. 
Az előadás után Pintér Antal polgármester nyitotta meg a rendezvényt köszöntőjével: „Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc olyan kiemelkedő eseménye a magyar történelemnek, amely hatásai mind a mai napig érezhetők. Legfontosabb üzenete, immár 171 éve az, hogy egy nemzet, és annak tagjai számára a legnagyobb kincs a szabadság. Ezt a féltett kincset akkor a hősök, ember és véráldozatok útján érték el, olyan jeles személyek közreműködésével, mint Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Deák Ferenc, Széchenyi István és Kossuth Lajos.”
Az ünnepi köszöntőt Paál István, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség megyei elnöke mondta, aki beszédében többek között kitért a forradalom és szabadság zalalövői történéseire is: „Zalalövő térségéből a Lendva menti Mura vonalra vonultak a fegyveresek. Dika Jenő földbirtokos vezette őket Alsólendvától Letenyéig, ahol a Mura partvonalát őrizték. 
Jelasics szeptemberi támadásakor, Dika Jenő akkor már őrnagyként, parancsára a nemzetőrök és a huszárok felgyújtották a muraszerdahelyi hidat, ezzel egy időre megakadályozva Lendva elfoglalását. Zalalövő 1848 szeptembere és októbere során többször lett a hadak útja. Szeptember második felében a borostyán úton vonultak Körmendről Vidos József volt alispán vezette nemzetőr és népfelkelő csapatok Kanizsa felszabadítására. A Zalai honvédek végig harcolták a szabadságharcot, köztük 12 zalalövői, 12 zalamindszenti, 4 budafai, és 1 fernekági honvéd is.”
Az ünnepség után az intézmények vezetői az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél helyezhették el a kegyelet koszorúit.