Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.09.22., péntek - Móric

Szent István király ünnepe - 2020 augusztus 20.

Augusztus 20-a Magyarország születése, Szent István király ünnepe.

Szent István királyunk nevéhez fűződik a magyar állam megalapítása, melynek köszönhetően létrejött egy erős, nagy, keresztény Magyarország a Kárpát-medencében, Kelet-Európában.
Kellő alázattal és történelmi távlatból szemlélve Szent István napja mindig is az önmagunk megbecsülésének, a saját magunk erejéből való boldogulásunknak az ünnepe volt. 
Hiszen első királyunk jelleme, jelleméből fakadó apostoli és államalapító tette minden korban arra emlékeztetett bennünket, magyarokat, hogy nemcsak hazára leltünk itt, a Kárpát-medencében, hanem otthont is teremtettünk magunknak. Nemcsak megszereztük azt, amit fegyverrel egy nép birtokba vehet, hanem a hétköznapok verítékes munkájával a magunk képére is formáltunk, és ezért mondhattuk és mondhatjuk róla több mint harminchat nemzedék óta: a hazánk.
Igen, Szent István, az államalapítás ünnepe – harminchat nemzedéknyi magyar történetének fénytörésében mindig is a talpon maradás ünnepe volt. És ez a legelemibb siker, a legalapvetőbb boldogság, amit egy közösség a múltjába tekintve megtapasztalhat. Mert minden, amit túléltünk, az erősebbé tesz bennünket: a legkézzelfoghatóbb bizonyíték az életrevalóságra, arra, hogy van keresnivalónk ezen a földön.
Megvédtük hazánkat idegen hódítókkal szemben, tatároknak, törököknek parancsoltunk megálljt, példát mutattunk szabadság utáni törekvéseinkkel többek között 1848-ban és 1956-ban. Igen, nemzetünk a történelem folyamán sokszor mutatott példát Európának, sőt tetteivel védelmezte is Európát. 
S ez így van a jelenben is! Gondoljunk csak az elmúlt évek, vagy az elmúlt hónapok történéseire. Példát mutattunk a migráció kezelésében, példát mutattunk világjárvány idején.
Ezek okán a nagy európai közösség részéről Magyarország -, melyet 100 évvel ezelőtt méltatlanul megfosztottak területeitől, ásványkincseitől, határon túlra kerültek magyarok milliói, és mégis megmaradt egységes nemzetnek -, megbecsülést érdemelne.
Bízom benne, ahogy ezer évvel ezelőtt, úgy ezer esztendő múltán is Magyarország meghatározó nemzetállama lesz Európának, melyet Szent István király álmodott és valósított meg.

Gyarmati Antal
polgármester