Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

Településrészi közmeghallgatások Zalalövőn - 2024

A 2023. december 11-i zalalövői közmeghallgatás után a településrészekre is ellátogattak január folyamán a képviselőtestület tagjai azzal a céllal, hogy beszámoljanak a lakosságnak az elmúlt egy évben történtekről és a lakók véleményét, kéréseit összegyűjtsék. A zalapatakai, budafai, nagyfernekági és irsapusztai településrészeken megtartott közmeghallgatásokon először a polgármester beszámolóját hallgatták meg, amely keretében elsősorban az elmúlt év felújításairól, beruházásairól kaptak információt:

Közösségünk az elmúlt évben számos területen fejlődött és növekedett. A klímaváltozásra felkészülve jelentős eredményeket értünk el a csapadékvíz-elvezetés terén, aminek köszönhetően nőtt biztonságérzetünk, vagyonbiztonságunk. Felújítottuk a művelődési központot, utat, járdát építettünk a Rákóczi utcában és a Szabadság téren, melyek által jelentősen javult a városközpont képe. Az egészségügyi központban és az óvodában alternatív fűtési módot választva fatüzelésre tértünk át, mely ellátja mindkét intézményt és jelentős energiamegtakarítást eredményez. Ugyancsak az energiaszükséglet csökkentése érdekében az egészségügyi központ nyílászáróit is kicseréltük. A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál a tetőtérben irodahelyiséget alakítottunk ki, bővítettük a napelemes hálózatot, klímákat szereltünk fel. Több lépcsős tervezési munka előzte meg, de hamarosan felszentelésre kerül a zalapatakai ravatalozó felújított, bővített épülete, felújítottuk a dedesi haranglábat, Irsán a nagyméretű cserépkályhát rakattuk újra és ugyan még befejezés előtt áll, de megvalósul a temetői kerítés felújítása. Budafán a közösségi épület felújításának első ütemét végeztük el: tetőfelújítás, csapadékvízlevezető rendszer felújítása és az elektomos áram hálózatának bővítése történt meg. A kommunális feladatok jobb elvégzése érdekében kistraktort vásároltunk karbantartóinknak, akik az önkormányzati utak és épületek állagmegóvásában is fontos feladatokat láttak el.

A Petőfi emlékév alkalmából felújítottuk a szintén az idei évben elnevezett Lékai parkban lévő Petőfi emlékművet. A pályázati források felhasználása mellett az önkormányzat rendkívül magas összeget, 73,5 millió forintot fordított a saját erős beruházásokra.

Támogattuk a településen működő közösségeket, számos közösségi rendezvényt valósítottunk meg közösen: Majális, Gyermeknap, Város Napja, Murcifesztivál, hogy csak a legnagyobbakat emeljem ki. Emellett a helyi egyesületek is számos sikeres rendezvénnyel tették színesebbé a helyi közéletet.

Ezt követően került sor a lakossági felvetésekre kérdésekre.

Nagyfernekág településrészen a közút fenntartásában lévő bekötő út padkáját, valamint egy a Háromházi és egy kisebb önkormányzati út állapotát kifogásolták a jelenlévők. Felvetődött a településrész végén lévő szennyvízátemelő környékén a csapadékvízelvezető árok rendbetétele is. Továbbá problémát okoz, hogy noha a településrész utcája teljes egészében a közútkezelőhöz tartozik, a téli síkosság mentesítés csak a haranglábig történik, illetve a közútkezelő által kihelyezett úthiba javítását régóta nem végezte el a közútkezelő.

Irsapusztán szép számmal voltak jelen lakosok, akik számára továbbra is problémát okoz a település végén a mezőgazdasági járművek által a közútra felhordott sár, melynek eltakarítása a szennyezést okozó feladata. A temető kerítésének felújítása és a környezetében lévő fák kivágása nagyrészt megtörtént, márciusban befejeződnek itt a munkálatok. Kérték a közösségi ingatlan felújítását mely szintén természetes igény részükről. Felvetődtek problémák a szűcsmajori közvilágítással és szemétszállítással kapcsolatban is.

Zalapatakán természetesen felvetődött a közösségi ház külső és belső felújításának igénye, ami természetes kérése a közösségnek. Valamint egy lakos jelezte a szennyvízbekötés lehetőségének megvizsgálását.

Budafán az elmúlt évben elkészül a közösségi ház felújításának első üteme a használó egyesülettel együttműködésben, az önkormányzat előfinanszírozta és önerőt is biztosított hozzá. Itt is várják a lakosok a felújítás folytatását.

Összességében elmondható, hogy nagyon hasznos és jobbító szándékú beszélgetéseket folytattak a lakosok a képviselőkkel. Az önkormányzat azokat a problémákat amelyeknek nincs nagy anyagi vonzata mielőbb megoldja, a nagyobb beruházásokat pedig az anyagi lehetőségek függvényében folyamatosan megoldja, a szervezetek felé továbbítja az őket érintő közúti, vasúti és vízügyi problémákat.