Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2023.09.24., vasárnap - Gellért, Mercédesz

Város Napja 2018-Frissítve

Az 1900 éves fennállását ünneplő Zalalövő, a Város Napi rendezvénysorozatát idén a római kori gyökereit figyelembe véve építette fel. Az ünnepélyes díjátadások után különféle kulturális programok és bemutatók várták a helyieket.
Az ünnepséget Pintér Antal polgármester nyitotta meg a „Salla” Művelődési Központban, aki többek között elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel lehetőséget szeretnének biztosítani a helyieknek a kikapcsolódásra, és a feltöltődésre. Ünnepi beszédét követően kerültek átadásra a babautalványok, amit idén 22 gyermek szülője vehetett át. Az utalványok átadását követően Vigh László, országgyűlési képviselő beszélt a Zalalövőt érintő fejlesztésekről. Többek között kiemelte az elmúlt időszakban zajló munkálatokat, mind például a 86-os elkerülőút megépítését és a helyi általános iskola 100 milliós épületfejlesztését.
Az ünnepségen kerültek átadásra az önkormányzat által alapított díjak, és kitüntetések is. Zalalövő Város Szolgálatáért díjban részesült Baki Józsefné óvodapedagógus, Berta Zsuzsanna tanítónő és Rujsz Gézáné, a közös önkormányzati hivatal nyugállományú főmunkatársa. 
Emellett Zalalövőért Díj kitüntetésben részesült Tóthné Járfás Györgyi óvodapedagógus, és idén először hagyományteremtő szándékkal az önkormányzat emlékplakettekkel ismerte el azok munkásságát, akik legalább 20 éven át segítették Zalalövő fejlődését.
Ezt az elismerést Horváth Istvánné, Berta Zsuzsanna, Tóthné Szigeti Erika, Rujsz Gézáné, Baki Józsefné, Tóthné Járfás Györgyi, Tóth Klára, Takácsné Nagy Ágnes és Móricz Károlyné kapta. A város bora címet idén Pesti Sándor vegyesbora, illetve Galambos István pátriája kapta meg.
Az ünnepséget követően Dr. Redő Ferenc régész nyitott meg 2 tárlatot, ami Pannónia történetét és a római limes magyarországi szakaszát mutatta meg.
Június 29-én az Ifjúsági és Szabadidőparkban Római lakomával vette kezdetét a programsorozat második napja. A közösségi főzésre 11 csapat nevezett be, akik közül a három tagú zsűri, R. Kárpáti Péter, Bischofné Hesinger Katalin szervező, és Lukács Andrea, a „Salla” Művelődési Központ vezetője választotta ki a legjobbat. Egyhangú döntés alapján a Polgárőrök csapata lett az első helyezett tejfölös húsoskáposztájával.
A nap folyamán különböző kulturális programok várták az odalátogatókat. A római helyszíneket érintve indult túra a helyi Menő Manó csoporttal, majd a színpadon zenés egyveleg vette kezdetét R. Kárpáti Péter színésszel és csapatával: Faragó András „Topi”-val, Lakatos Dórával, Magyar Viktóriával, Kohautek Csabával és Domokos Lászlóval.
A délután folyamán a szombathelyi Savaria Legio tartott római katonai bemutatót. A színpadon az Intermezzo Latin Club zenekar előadását az UNIQUE akusztikus koncertje követte. Az estet bál zárta, a PLAYERS zenekarral. 
Július 1-jén a szervezők városi reggelivel várták a helyieket a „Salla” Művelődési Központ melletti parkban, majd kispályás labdarúgó torna, és autóügyességi szlalom verseny vette kezdetét. Utóbbi az SR Sport Egyesület szervezésében került megrendezésre, amelyre több, mint negyven versenyző jelentkezett.
A város napi rendezvénysorozatot Dr. Redő Ferenc, „Csaknem 800 pénzt találtam Salla városában” című előadása zárta.