Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

XV. Zalai Murcifesztivál-FRISSÍTVE

Szeptember utolsó hétvégéjén tartották Zalalövőn a XV. Murcifesztivált, ahol programok sokasága várta az érdeklődőket. A „Salla” Művelődési Központ és Könyvtár, valamint helyi civil szervezetek által szervezett rendezvény a Gondoskodás Alapítvány EFOP-1.3.5-16-2016-00427 sz. projekt keretén belül tudott létrejönni.
Az ingyenes programokat megelőzően délelőtt került sor az I. Salla Kupa, Nemzetközi Kispályás Labdarúgó Tornára, ahol Zalalövő, Csákánydoroszló, Körmend, és az olasz testvérváros, Pegasus Pro Farra csapatainak az U11-es és U13-as korosztálya lépett pályára. A kezdőrúgást jelképesen Pintér Antal polgármester, Ostrom János a Zalalövő Testedző Kör elnöke, valamint Vigh László országgyűlési képviselő végezte el, aki köszöntőbeszédében az olasz futballt dicsérte. Humorosan jegyezte meg: „Olaszország a magyarokhoz képest előrébb tart a futball terén, de csak azért, mert előbb sikerült leszerződtetniük Cristiano Ronaldot.”
A fesztivált Dévényiné Balogh Gyöngyi, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke nyitotta meg a következő gondolatokkal: „Az időjárásnak köszönhetően a megszokottnál idén előrébb voltak a szüretek, így már a mai napon, Szent Mihály napján murcit tudunk tölteni a poharunkba. Régen, mikor a must körülbelül egy hét alatt kiforrt a zalai pincékben, a családok ünneplő ruhában kivonultak a hegyre, sütöttek főztek, mulatoztak. Ezt a szép hagyományt folytatjuk mi most itt, ünnepeljük azt a sok munkát és időt, ami alatt bekerült a szőlő a boroshordókba.”
A pincepörkölt főző versenyre 12 csapat nevezett be, amelyek közül a 3 tagú zsűri, Galambos Bertalan, Domján Lászlóné és Kőmíves József választotta ki a legjobbakat. Első helyen végzett a Tarka Marha csapat, második lett a Felsőjánosfai Kulturális és Faluszépítő Egyesület csapat, a harmadik helyen pedig a Zalalövői Tájház Egyesület csapata végzett. A különdíjat a Beni Big band csapata vihette haza. 
A délután kiállítás megnyitóval folytatódott. A Salla Galérián, „Mikor a véső lelket ad a fának” címmel Köbli Ferenc, Horváth Dániel és Szabó Gyula, helyi fafaragók alkotásaiból nyílt tárlat.
A színpadon egész nap kulturális programok szórakoztatták a közönségek. A Zalaapáti Harmonikások műsora után fellépett a Salla Néptánc Csoport, az Irsai Népdalkör, az Ezüstlile Néptánccsoport, a Zalaszentgyörgyi Tornyos Táncklub, az Irsai boszorkányok, Herczeg Zsófi valamit Tóth Christopher.
Az estet a Sipőcz Rock Band, valamit Koós János élő koncertje zárta, majd az utcabálban Molnár Gábor és Herczeg Zsófi zenélt.