Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

XXVI. Nemzetközi Néptánc Gála-Frissítve

Sárvár, a nemzetközi folklórnapok megálmodója, idén 38. alkalommal rendezte meg a számos országot felvonultató fesztivált, melyhez Zalalövő 26 éve csatlakozott először. Idén négy ország öt művészeti együttesét láthatta a közönség a XXVI. Zalalövői Nemzetközi Néptánc Gálán.
            Sajnos szinte évente előfordul, hogy egy-egy közösség utaztatása különböző akadályokba ütközik. A három meghívott együttes közül az Indiai Shrustii Multicultural Centre csoport sajnos vízumproblémák miatt nem indulhatott el Magyarországi fellépésére. Helyettük a moldvai Tavaszi Szél Hagyományőrző Néptánccsoportot láthatta a közönség. A csángó együttes, az „utolsó magyar faluból”, Forrófalváról érkezett.
Zalalövőre, a Guzsalyos című koreográfiájukat hozták el, ami téli népszokásokról, a fonóban végzett munkákról, és a hozzá kapcsolódó énekekről, mesékről szólt.
            A tajvani Tajpej Gross Mountain Művészeti Együttes
mára már több, mint 900 fellépést tudhat maga mögött, emellett, 1999 óta a Kulturális Minisztérium ötször nevezte ki őket Tajvan legkiemelkedőbb előadóinak. A népzenekarból, és táncosokból álló csoport, tradicionális távol-keleti zenékre felépített koreográfiája a férfi-nő kapcsolatot, a különféle harcművészeti elemeket, és társadalmi szokásokat mutatta be.
            A grúz Abjari Néptáncegyüttes a kaukázusi térségre jellemző temperamentumos, feszített tempójú táncokkal lepték meg a közönséget, hol késekkel, tőrökkel felszerelve, hol az esküvők hangulatát megidézve. Virtustáncaikra jellemzően látványos koreográfiákkal, kiválóságra törekedve mutatták be az előadásukat.

            A „Zalacséb Kultúrájáért”, valamint a „Zalalövőért Díjas” Salla Néptánccsoport Vajdaszentiványi, és Szilágysági táncokkal lépett fel. A szintén helyi, idén alakult Ezüstlile Néptánccsoport pedig Moldvai és Dél-Alföldi táncokat mutatott be.