Önkormányzati Hivatali Portál

Zalalövo címere
ZALALÖVŐ.HU VÁROS HIVATALOS HONLAPJA

NAPTÁR

2024.06.15., szombat - Jolán, Vid

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján!

Zalalövőn a felújított és ez alkalomból elnevezett Nemzeti Összetartozás Parkjába várta a város Önkormányzata és a Kerecseny Hagyományőrző és Kulturális Egyesület azokat, akik meghallották a harang hívó szavát, hogy együtt emlékezzenek az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Akkor, azon a nevezetes napon, 1920. június 4-én is zúgtak a harangok. Nem a városra törő félelmetes ellenségre, nem is a természet pusztító erejére figyelmeztettek, mint oly sokszor a történelmünk során, hanem az ezeréves haza sírbatételére, az egész nemzet gyászára, arra, hogy megszűnt az ezeréves Magyarország.


A megemlékezésen Gyarmati Antal polgármester köszöntője után Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke emlékezett a gyászos történelmi eseményről, melynek során az ország területének 67%-át elvesztette, és több mint 3 millió magyar honfitársunk a határokon kívül rekedt.


A megemlékezés bensőséges hangulatát emelték az elhangzott versek és énekek, melyeket Herczeg Zsófia, Radics Xénia, Szabó Zita tolmácsolásában hangzottak el.
Összefogással sikerült a helyi vállalkozók, a lakosság anyagi és természetbeni felajánlásaiból felújítani a vasút melletti parkot, ahol a II. világháború áldozatainak emlékműve, az 56-os forradalom áldozatainak kopjafája és a Nemzeti Összetartozás Kopjafája található. Így sikerült méltó környezetet teremteni a rendezvényhez, ahol a jelenlévők elhelyezhették a megemlékezés koszorúit és mécseseit.