Mindenszentek templom

A plébániától nyugatra, kb. 1 km-re, a Petőfi Sándor utcában található a Zalamindszenti templom, Mindenszentek tiszteletére felszentelve.
 

                                                                                      Mindenszentek templom

A középkorban, 1250-ben épült, a török időben romossá vált. A templom plébánosa 1550-ben és 1554-ben egy Ambrus nevű személy volt.
Az 1801-ben tartott visitatio canonica a következőket írja a templomról: "Régi falazott templom boltozatos szentéllyel, lapos famennyezetes hajóval, szalmával fedve, tégla padozattal. Kriptája nincs. A fából készült kórusa régi. Tornya nincs, az ajtó előtt találunk egy haranglábat, egyetlen haranggal, 200 fontos, Graz-ból hozták ide és itt áldották meg. Temető van a templom mellett, körülkerítve és megáldva. Egy kereszt áll itt a szenvedő Krisztus festett képével, s a fájdalmas Szűz Máriával. A hívek állíttatták és nekik kell fenntartaniok is". A templom építtetője valamelyik kis- vagy középnemes család lehetett. 1747-ben építették újjá, akkor épült a mai szentély, a birtokos Nádasdy vagy az Irsay és Potyondi család anyagi támogatásával. Ekkor kerülhetett a templomba a ma is meglévő barokk oltár, Mindenszenteket ábrázoló értékes képével. Az oltár csavart oszlopos formája, párkánytagolása, későreneszánsz-korabarokk stílusú. Feltehetőleg a XVII. század végén vagy a XVIII. század elején készült. 1820-ban építették a későbarokk formájú tornyot, és a templom tetejét cseréppel fedték be. A templomot 1972-ben helyreállították.

 

                                                                                Korabeli újságcikk a felújításról

Védőszent: Mindenszentek
Búcsú napja: november 1.
Szentségimádási nap: március 12.