Szent Anna templom

A Zalapatakai templom a plébániától keletre (1 km) a Kossuth Lajos úton található.
 

                                                                                       Zalapatakai Szent Anna templom

A templomot a zalapatakai Nagy család és több nemes hozzájárulásával építették. Az építést Nagy György kúriai bíró kezdte meg 1747-ben és özvegye Luda Anna Zsófia fejezte be 1749-ben. A tornyot Nagy Mihály, Zala Vármegye alispánja építtette.
Az 1801-ben tartott visitatio canonica a következőket írja a templomról: A templom hosszúkás formájú, boltozatos, téglából épült, fazsindellyel fedve. Szent Anna tiszteletére készített főoltár mellett két mellékoltára is van, az egyik a Szent Kereszt, a másik Szent Flórián tiszteletére. Kórusa van fából, orgona nélkül. Három harangja van, a legnagyobb 300 fontos, ezt Nagy György saját pénzén vette, a második 200 fontos, Nagy Péter özvegye ajándékozta, a harmadik 150 font súlyú, ezt a falu lakói szerezték be. A templom alatt a Nagy család sírboltja van."
A XIX. század második felében renoválták és orgonát építettek a kórusra. 1908-ban ismét felújították, cseréppel fedték be és befalazták a sírbolt bejáratát. Az I. világháborúban a harangokat elvitték és beolvasztották. A jelenlegi harangokat 1935-ben készíttették Sopronban Pataka község lakói. A templomot 1994-ben belül, majd kívül restaurálták.
Műemlék templom.

                                                                Újságcikk a templom 90-es évekbeli felújításáról

 

Védőszent: Szent Anna
Búcsú napja: július utolsó vasárnapja
Szentségimádási nap: július 22.